Gå til hovedindhold

Inspireret af vores ”En simplere livsstil” interviewserie

Slow living

Introduktion

I løbet af de sidste par måneder har vi haft fornøjelsen af at samarbejde med en lang række kreative iværksætter og influencers. De har kommet med deres opfattelse og tanker om slow living. Deres viden og ideer er blevet samlet, sådan at vi kan skabe mere enkelhed i din travle hverdag: Sådan at du kan leve et liv med mindre stress og mere mening.   

What is Slow Living

Hvad er Slow Living?

Der er ikke noget endegyldigt svar på det, men der er nogle fælles temaer og værdier, som understøtter slow living. Det kan virke som en kynisk marketingtrick, og selvom der er mange som er tilhænger af denne livsstil, så er det mere end blot en reklame.

Slow living er ønske og behovet for en bedre og mere balanceret livsstil. Det kommer fra et behov for, at træde ud af stressen og dagligdagens konflikter, og samtidig gøre rede for det, som gør os oprigtige glade og lykkelige. Det omfatter ideer, der har eksisteret i århundreder, og som er stærkt forankret i mange gamle kulturer, men det er et resultat af det overvældende travle liv i det moderne liv.

Tid 

Slow Living - Time

Tid er noget af det mest dyrebare, som vi ejer. Det er ikke noget som kan købes - derfor er det vigtigt, at fylde tiden med det som betyder noget, da man ikke kan få nok af det. Det handler om at have tid til det, som giver mening i livet.

I øjeblikket kan det godt føles, at der ikke er nogen måde at undgå udbrændthed og udmattelse, men slow living er din mulighed. Det giver dig en anden vej - det kan være at du kan spare fem minutter ved frokost, men brug disse minutter med omtanke og vilje, så kan du sætte dig op for at resten af dagen.

Tag en hurtig tur rundt på kontoret, åbn et vindue og tag dybe vejrtrækninger, lav nogle hurtige øvelser, læs et digt, tænd et stearinlys og sid stille. Bliv organiseret. Sådan at du undgår spildt tid. Find et system, som virker for dig. Hvis du kan skabe mere tid til at reflektere over, hvad der betyder noget for dig og dine kære. 

Forhold 

Slow Living - Relationships

Når du er sammen med dine venner, så sluk telefonen, så dit fokus er det rette sted. Tag et billede af dit barn, men lad derefter kameraet være, sådan at du er til stede i øjeblikket.

Stå op 10 minutter tidligere i weekenden og nyd den ekstra tid. Drop aktiviteter, som du ikke længere nyder, og brug den nye tid med dine kære i stedet og sig nej til ting og opgaver, der trækker din opmærksomhed væk fra det der virkelig betyder noget.

Hvis livet er præget af travlhed, kan det være en god ide, at du planlægger noget med din partner. Det kan være en gang om måneden, hvor I spiser god mad og nyder hinanden. Sådan at I sammen er offline.

Tag dig selv på en udflugt. Aktiviteter som at besøge en udstilling, gå en tur uden et kort, gå til eftermiddagste på en lækker cafe i centrum eller lær et nyt sprog. Så drop nytårsforsætterne, og i stedet lev et langsommere liv med mere plads til familie. 

Naturen 

Slow Living - Nature

Meget er blevet skrevet og undersøgt, at naturen har en stor påvirkning på humøret. Det er ikke nogen hemmelighed, at de fleste ikke fået bevæget sig særlig meget i dagligdagen. Derfor er slow living med til at genoprette forbindelsen til naturen, for at sikre, at vi bruger tid til at nyde de simple fornøjelser at være udendørs. Hvis du har en have eller gård, kan du sidde der og nyde en kaffe og ser på skyerne.

Børn bruger mindre og mindre tid udenfor, dette kan have en negativ effekt på børnene, da naturen er med til at opbygge et fundament til godt selvværd og samtidig øger fysisk styrke og koordinering samt hjælper hjernens udvikling. At leve langsomt kan virke unødvendigt i vores komplekse liv. Det er vigtigt, at stoppe op og lægge mærke til, hvad naturen har at byde på, og hvad vi kan gøre for at beskytte den. 

 Bæredygtighed

Slow Living - Sustainability

I takt med at vi skal bruge mere tid i naturen, vil det medføre et større ønske om at bevare den. Dette kan ske gennem bæredygtighed. Formålet er at beskytte naturen. 

 

Et bæredygtigt liv kan betyde, at stræbe efter en husstand med nul-affald eller blot at reducere forbruget og være mere opmærksom på, hvad vi køber. Fra de råvarer, der anvendes til tøjet til madvarer - små ændringer kan gøre store forskelle, og samtidig være med til at minimere vores brug af ressourcer og skabe mere bæredygtighed.

Minimalisme 

Slow Living - Minimalism

I takt med at vi tager mere ansvar for en bedre tilværelse, så skal der også tages ansvar for de ting, som vi køber. Mange har en tendens med at købe, uden at have brug for det. Slow living er med til at rette op på dette, og genskabe balancen.

Hvis du føler, at de ting, du ejer, på en eller anden måde holder dig tilbage eller forhindrer dig i at leve mere frit, så overvej at smid det ud.

Stop med at stræb efter den nyeste teknologi, men i stedet for, find tilfredshed i det, som du allerede har. Fokusere på at købe ting, som du har brug for. Sådan at du kan have pauser, nyde din omgivelser, være til stedet i øjeblikket. Sådan at du kun bruger internettet til at blive klogere, men ikke til underholdning.

Disse små ændringer, vil gøre din tilværelse mere enkel. Denne ændring vil være ganske befriende. 

Ritualer

Slow Living - Ritual

SLOW LIVING betyder at skabe plads til øjeblikke der føles specielle og hjælpe os med at finde vores sted i verden. Ritualer, dog enkle, kan være betydelige måder at markere, ikke kun specielle lejligheder, men hverdagens daglige øjeblikke.

Tænd et stearinlys ved måltidet, spil en morgensang, tag et varmt bad i slutningen af din arbejdsdag, lyt til fuglene, spis noget lækkert mad og nyd din fredag i et godt selskab. Intet er for krævende, bare langsommere og mere enkelt. 

Digital detox

Slow Living - Detox

Vi er i stigende grad afhængige af vores telefoner og enheder. Spredningen af de sociale medier optager meget af vores tid. Vi bruger mange timer på at blive suget ind i en digital hvirvel, hvor vi tjekker hvad andre laver i stedet for at iagttager verden omkring os selv.

Derfor er det vigtigt, at du giver dig selv mentale pauser fra internettet og er 100% offline. Det kan du gøre ved at lægge telefonen uden for rækkevidde, så du hverken kan se eller høre din telefon. Så gør dig selv en kæmpe tjeneste, og prøv "digital detoxing".

Slow living betyder ikke at leve i fortiden, men at være til stedet i nuet. Det kan ske ved at indføre en 'ingen telefoner ved bordet'-politik, så du er tilstede ved alle samtaler.

Hvis du er en Instagrammer, kan det være meget svært at ikke se hver kaffekop eller blomstrende træ som et potentielt indlæg. Men at begrænse antallet af fotos, du tager og gør brug af en   'quick mode' en gang i mellem. Del billeder af ting, du elsker, snarere end at arrangere dit liv som en serie af foto muligheder.

 

I stedet for at prøve at leve efter nytårsforsætter, så sæt i stedet for nogle nye mål, og målene skal indfries. Et mål kunne være, at leve et langsommere liv, hvor der er tid og plads til at mærke efter og høre hjertet slå.

Er du interesseret, så kan du finde meget mere i vores ”En simplere livsstil” interviewserie her.