Gå til hovedindhold
februar 7, 2022

Gennem århundreder er hør blevet brugt takket være stoffets skønhed, bekvemmelighed og robusthed. Men kan den også klare moderne rengøringsmetoder? Har du tænkt over: ”Kan man vaske hør i tørretumbleren”? Eller hvis du har spørgsmål om at vaske og rense hør, vil du finde svar på alle dine spørgsmål i dette blogindlæg. 

Hvorfor er hør et godt valg til dit hjem?

Det stammer fra den almindelige hørplante, og hør er et bæredygtigt materiale. Den bruges til mange hjemmetekstiler som gardiner og lagner af hør samt specialprodukter som penge og bandage. Det har naturlige anti-bakterielle og temperatur-regulerende egenskaber og føles superbehageligt mod huden.

Takket være disse fantastiske egenskaber elsker mange af os at bruge hør i vores hjem og til vores tøj. Selvom det er afvisende over for skidt, er den stadig modtagelig over for mudder, hår fra kæledyr og alle de andre hverdagsting som man udsættes for i hjemmet. Så hvad er den bedste måde at rengøre hør og skal det tørres i det fri, eller kan det komme i tørretumbleren?

Sådan vasker du hør

Du skal altid tjekke producentens vaskeinstruktioner før du vasker hørtøj, bordhør eller hørsengetøj. Her kan du læse, om det skal renses, den korrekte vandtemperatur hvis det kan vaskes i maskine og om det kan tørres i tørretumbler.

Vintagehør har måske ingen plejeinstruktioner angivet. Hvis det er tilfældet, bør du altid holde dig på den sikre side – vi anbefaler dig at håndvaske det i varmt vand. Nogle ting anbefales måske direkte at blive vasket på et blidt vaskeprogram.

Nyere hørtøj kan være fremstillet af forvasket hør. Producenterne forvasker ofte for at forhindre at det krymper. Forvasket hørstof kan oftere vaskes i maskine og tørres i tørretumbler. Men igen, sørg altid for at tjekke vaskeinstruktionerne. 

Alt forvasket tøj fra LinenMe kan vaskes i varmt vand i vaskemaskinen. For at give tøjet den længst mulige levetid bør du bruge et mildt vaskemiddel til at vaske med. Sørg for at vaskemaskine ikke er overfyldt når du vasker hørlagner, da de bliver meget tunge når de er våde. Er vandet for varmt, kan det forårsage yderligere krymp eller skade på stoffet.  

Meget beskidt hør som f.eks. bordduge af hør der har fjernet rester og hvad man har spildt, kan man sagtens lade bløde op før vask. Prøv at behandle pletten før den sætter sig i tøjstykket ved at bruge natron eller hvid eddike på det ramte område før vask.

Tørring af hør: det skal du vide

Naturlig hør kan sagtens tørres I tørretumbler hvis blot vaskeinstruktioner angiver at stoffet kan tåle det. Lad bluser og hørskjorter, sengetøj eller hørtøj tørre ved middelvarme. Hvis det er for varmt, kan det som beskrevet få stoffet til at krympe eller gøre skade på det. Hæng det op så snart det er tørt for at forhindre at der kommer flere krøller. Nogle naturlige stoffer samt ældre hør har ikke godt af at komme i tørretumbleren, og det er bedst at lade dem lufttørre. At lade det tørre på tørresnoren på en solskinsdag er den perfekte måde ar tørre hørlagener eller hørtøj. Sollyset vil blege noget af farven, så det er bedst at tørre lyse farver udendørs og holde mørkere hørfarver ude af det direkte sollys mens det stadig er fugtigt.

At hænge det til tørre på en plan overflade er det bedste for sart eller vintage tøj, der skal vaskes i hånden.

Skal du stryge hør?

Om man skal stryge hør, afhænger meget af, hvad man foretrækker! Vi elsker de naturlige krøller som du kan finde i de fleste hørtekstiler. Det skabet en afslappet hyggelig følelse. Men hvis du elsker krøllefri hør, kan du stryge de fleste hørprodukter.

Mange af os kan lide at stryge sengetøj for at få den sprøde kølige fornemmelse af friskvasket sengetøj. Det er naturligvis ikke nødvendigt, og det vil se lækkert ud hvis du blot vasker, tørrer og folder det sammen.

En borddug i hør kan se fantastisk ud som nystrøget, men er mindst lige så smuk med sine naturlige krøller. Det samme gælder for hørservietter – du kan stryge dem hvis du vil, men det er ikke nødvendigt. Sørg for at stoffet stadig er en smule fugtigt før det stryges. Fugtig hør har varmebeskyttelse, og det vil se flottere ud. Brug et middelvarmt strygejern og placer det i et luftigt skab for at fuldende tørreprocessen.

Sådan vedligeholder du hørsengetøj, hørlagener og hørtøj efter vask

Når du har vasket dit hørtøj og det er tørret, skal du sørge for at opbevare det køligt og tørt. Hvis det ikke skal bruges i denne sæson, kan det opbevares sammen med lavendelposer for optimal friskhed, men hør er naturligt modstandsdygtigt over for møl, så der er ikke behov for at tage de store forholdsregler.

Naturlige stoffer vil blive jordslåede og skimlede, hvis det lægges til opbevaring mens det stadig er fugtigt, så det er vigtigt at sørge for at det er helt tørt.

Det kan også være en god ide at hænge din hørborddug, hørsengetøj eller hørtøj op og lufte når du tager det frem igen. Men så længe disse opbevares rent og tørt, bør de være klar til brug.

Indsend kommentar

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.